logo
išči
išči tudi po celotnem besedilu
išči tudi po Europeani
Epošta:
Geslo:
Prijava
domov » sodelovanje
Novice
20.1.2017
Razstava Béseda dá besedo in igro: 150 let Dramatičnega društva v Ljubljani
Ob razstavi v NUK, ki obeležuje 150. obletnico Dramatičnega društva v Ljubljani, bo v četrtek 26. 1. 2017 ob 10:30 potekal strokovni simpozij. Ob visokem jubileju se nam bodo v čitalnici Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov NUK pridružili cenjeni predavatelji, ki bodo temo osvetlili z različnih raziskovalnih gledišč in obogatili naše razumevanje razvoja slovenske gledališke umetnosti. Vljudno vabljeni!

Program:

10:45 Pozdravni nagovor ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice, Martine Rozman Salobir.

Razpored strokovnih referatov:
11:00 izr. prof. dr. Urška Perenič: Od čitalniškega "razveseljevanja" do Dramatičnega društva: Obrobja na obnebju slovenske književne zgodovine? (FF UL, Oddelek za slovenistiko)
11:30 dr. Štefan Vevar: Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani (Slovenski gledališki inštitut SLOGI)
12:00 doc. dr. Blaž Lukan: Repertoar Dramatičnega društva v prvem desetletju delovanja vplivi, tendence, učinki (AGRFT UL, Oddelek za dramaturgijo in scenske umetnosti, Katedra za dramaturgijo in zgodovino drame)
12:30 izr. prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol: Razvoj slovenske meščanske drame na prelomu stoletja in Dama s kamelijami (FF UL, Oddelek za slovenistiko)
30 minutni odmor za kavo
13:30 doc. dr. Aldo Milohnić: Od Dramatičnega društva v Ljubljani do dramatičnih društev po Sloveniji (AGRFT UL, Oddelek za dramaturgijo in scenske umetnosti, Katedra za zgodovino gledališča in radia)
14:00 red. prof. dr. Milena Mileva Blažić: Ivan Hribar in Dramatično društvo, 1867 (PF UL, Oddelek za razredni pouk, Katedra za slovenščino)
14:30 mag. Marijan Rupert: Prešernovska struktura in začetki slovenske zgodovinske drame (Zbirka rokopisov, redkih in starih tiskov NUK)

Moderiranje dogodka: Manja Gatalo (soavtorica razstave, NUK)
16.12.2016
Sreča je v knjigah
V katekizmu Jurija Japlja iz leta 1789 smo našli štiriperesno deteljico. Štiriperesna deteljica, spravljena med platnicami, po ljudski vraži namreč prinaša srečo in uspeh. V predprazničnem obdobju zato navdušeno delimo svojo srečno najdbo z vami in vam sporočamo, da se sreča in uspeh zagotovo skrivata prav v knjigah.

S Kosovelovo pesmijo Voščilo vam želimo vesele praznike in srečno novo leto 2017, naj bo obogateno z obilico novih znanj in z velikimi uspehi!
29.11.2016
Novi dLIb!
Dragi uporabniki, z največjim veseljem vas v predprazničnem vzdušju razveselimo tudi mi, z novo, osveženo in modernizirano podobo Digitalne knjižnice Slovenije. Naš namen je izpopolniti uporabniško izkušnjo. Želimo, da je gradivo čim lažje dostopno vsakomur, zato je ključnega pomena, da vam številno in raznoliko gradivo ponudimo na različne načine. Gradivo, ki ga iščete, lahko vpišete v iskalno vrstico, lahko pa raziskujete po šestih skupinah – knjige, periodika, rokopisi, slike, glasba in zemljevidi. Vse več bo tudi vsebinskih zbirk, ki naše najatraktivnejše gradivo zaokrožijo v smiselno celoto in podajo širšo zgodbo gradivu.
Prenovljena stran vizualno sledi trendom in želi biti optimalno dostopna na vseh elektronskih napravah, po novem tudi na mobilnih napravah. Želimo vam prijetno raziskovanje!
Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo veseli vaših odzivov, ki nam jih lahko sporočite na elektronski naslov: dLib@nuk.uni-lj.si
arhiv novic
 
 
 
Izvedba, lastnina in pravice: NUK 2005-2017    |    pogoji uporabe    |    napišite svoje mnenje    |    na vrh